Lesk a bída (českých) blogerek

6 comments

Abysme si rozuměli já blogerky miluju, vážně. Obdivuju, jak jsou šikovné, ispirativní, neustále krásné, usměvavé a v dobré náladě. Téměř bez nadászky je každá jedna z nich super žena...šijí, kreslí, fotí, vyrábí, cestují, mají v zásobě hromadu vtipných historek, umí si dělat srandu samy ze sebe a především svému koníčku věnují neuvěřitelné množství času. A věřte mi, vím o čem mluvím píšu. Ale, i když vím, že za tím vším stojí dřina, nemůžu nevidět tu druhou stranu.

 Schválně, zkusili jste si někdy spočítat, kolik za několika posledními články nebo videi vaší oblíbené blogerky, stojí peněz? Já to zkusila a věřte nebo nevěřte nejsou to vždy malé částky. I když jsou ty notoricky známé plavky (všechny víme, které mám na mysli) strašně krásné a jistě velmi kvalitní (a samozřejmě je každého věc za co utrácí svoje peníze). Přeste přese všechno si nemůžu odpustit... potřebuje, kdokoli, dvoje plavky za úctyhodných 6.000,-? To už je reálná polovina výdělku matky samoživitelky s dvěmi dětmi na maloměstě. A to je, řekněme, jen jeden článek/video, z dalších ten samý měsíc publikovaných. Co si budeme povídat, většina slečen si za své někdy až okázalé utrácení, vyslouží pár závistivých komentářů, které zastíní zástupy nadšených fanynek. Přivádí mě to k myšlence, kolik asi průměrná blogerka utratí měsíčně za oblečení, kosmetiku, doplňky případně další nezbytnosti potřebné k blogování?

Co tím vším chci vlastně říct? Nepíšu o konkrétní osobě nebo jednotlivci. Chci říct, že tahle rozhazovačná nálada panuje skrz naskrz celou blogovou scénou. Člověk má pak pocit, že ty krásné plavky, co mu visí ve skřini, už druhou sezónu, vlastně nejsou až tak pěkné, jak si myslel a měl by zauvažovat nad koupí nových nebo alespoň druhého páru. A tak to máte vpodstatě se vším. Já sama jsem hodně spořivý člověk ..vlastně ne..řekněme si to narovinu jsem lakomec a škudlil, co neustále myslí na zadní vrátka (když nemáte pravidelný příjem nezbývá vám než šetřit na vánoční dárky v červenci, kdy máte chuť utratit celou výplatu za dovolenou, jinak se taky může stát, že vaši milovaní pod vánočním stromečkem pěkně ostrouhají)  a přesto jsem se častokrát přistihla, jak toužím po těch až neuvěřitelně pigmentovaných stínech, ačkoliv vím, že výrazně se maluju jenom příležitostně a třpytivých sandálkách na tak vysokých podpatcích, že bych je stejně nakonec vytáhla jednou v životě a přinejlepším si přivodila výron kotníku, abych je pak už v životě nevytáhla ze skříně.

A tak si sama pro sebe říkám, kam to všechno vede? Když vám udělá radost nový barvený lak na nehty, klidně běžte a s čistým svědomím si ho kupte. Jenom podotýkám, nezapomeňte myslet na svoje finanční možnosti a na to, jestli danou věc opravdu chcete a využijete. Pár měsíců jsem měla možnost pracovat pro podnikatelku, která se zabývala osobními bankroty a není zoufalejší pohled než pohled na člověka, kterému vypočítáváte kolik ze svého platu si bude moct každý měsíc nechat, a kolik bude muset splatit. Nejhorší na tom všem bylo, že většina z nich si opravdu nervala vlasy hrůzou ani nevzlykala nad svým zoufalým osudem. Naopak plánovali kolik jim zbyde z prodeje domu, na kterém celý dosavadní život pracovali, jakoby šlo o rutinní splacení účtu za telefon. A plánovali, jakou dovolenou si letos asi budou, s tak našponovaným rozpočtem, moci dovolit. Kdybych to neslyšela na vlastní uši, neuvěřím. Proto mysleme na to, že nový pár kozaček nám možná na pár dní nebo týdnů udělá radost, ale rozhodně nás neudělá šťastnými.

Celým tímhle výlevem se vám vlastně snažím naznačit, že se (a k ničemu se nezavazuju) po další dlouhé pauze snad vracím. Protože jsem měla fúru času všechno si pořádně rozmyslet a hlavně přehodnotit, vracím se s naprosto odlišným konceptem a tématy (značka: znovu a lépe...snad :))

Doporučuji: Bohatý táta, chudý táta, Pět lekcí o životě a bohatství, které mi dal jeden milionář, Život podle LucieStyle cookbook, Aniesonge

6 komentářů:

  1. Naprosto s tebou souhlasím:) proto taky nemám tak moderní blog, protože nekupuji každý týden nové oblečení, nemám super zrcadlovku na skvělé fotky a nechodím kupovat věci, které stejně nevyužiju. No co už :/

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, mluvíš mi z duše...

    Janina

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, že spousta blogů je vlastně jen o tom, jaké pozlátko si udrží. Holky to nejspíš svým způsobem udržuje v "kurníku" protože není nic lepšího, než vypadat v očích druhých in a bohatá! Jenže už za tím nikdo nevidí často peněženku rodičů a ostatní holky, které nemají možnost natáhnout ruce mají nakonec komplexy, že jsou nezajímavé, ale to není pravda... možná mají co říct! Už by bylo fajn přesunout blogy někam jinam, takže děkuji za článek, protože asi trochu přehodnotím koncept toho mého "neoblíbeného" blogu. :D

    OdpovědětVymazat
  4. díky za reakce holky, jsem ráda, že to vidíme podobně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě útraty ostatních blogerek nechávají chladnou. Neříkám, že se mi nelíbí Urban Decay Vice 4, komu by se nelíbila, ale třeba já jsem matka samoživitelka navíc jen s částečným invalidním důchodem, takže vím, na co mám a co pro mě momentálně není. Umím se radovat z maličkostí a tak si radosti dělám věcmi z drogerie z výprodejů. O to je ta radost větší, když to koupím za 1/4 normální ceny. Za oblečení a boty utrácím minimálně, skoro nic, protože vše mám na několik let, včetně plavek od vietnamců. Žiju svůj život tak, jak mi momentální situace dovoluje. Zas to má své výhody. Nemůžu utrácet za drahé luxusní věci, ale zas nemusím vstávat do práce a mohu svůj čas věnovat dětem, domácnosti, vaření a taky blogu. I když cítím, že pro někoho jsem póvl, co nakupuje levné drogérkové produkty. Ale myslím si o těch povrchních lidech své. Byla jsem bohatá, pak zas chudá, pak zas bohatá a teď zas chudá, nikdo neví, co ho potká, jak se život umí zkomplikovat. Nesoudím lidi podle značky kabelky nebo bot, často jsou to lidi bez vkusu. A někdy i bez srdce. :) Tvůj článek se mi líbil. :)))
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář!

Značka kosmetiky

© ALL RIGHTS RESERVED. Používá technologii služby Blogger.