{travel} Kréta - Rethymno

1 comment


Kdo četl poslední příspěvek, ví že jsem minulý týden strávila na Krétě. Byli jsme ubytovaní jen asi 7 km od malebného městečka Rethymno, kam jsme se hned dvakrát vydali na výlet místní hromadnou dopravou. Rethymno leží na severním pobřeží Kréty a je třetím nejlidnatějším městem ostrova. První věc, která vás na Krétě může překvapit je právě místní doprava. Řekové si příliš nelámou hlavu s pravidly silničního provozu. Zbrklá jízda, nepoužívání blinkru a neustálé troubení nejsou nic neobvyklého.
 
/křivoklaté uličky města/obchody se suvenýry/roztomilé malé balkónky vedoucí přímo na ulici/brána do nejrušnější ulice Rethymna/
/kašna Rimondy/další uličky/jedna z místních taveren/

V Rethymnu naleznete překrásné úzké uličky plné obchodů se suvenýry, tavernami (místní restaurace) a všudypřítomnými turisty. Naše první kroky vedly nejrušnější ulicí, která nás dovedla až k známé kašně Rimondy. Ta byla postavena v roce 1629 Benátčany, kteří zde vládli. Kašna je vyzdobena sloupy s korintskými hlavicemi, mezi nimiž jsou tři lví hlavy, ze kterých prýští voda končící v kamenných žlabech. Nejzajímavější věcí na kašně je její umístění. Zatímco procházíte uličkami, kašna se najednou nenápadně vyloupne z poza rohu zasazena mezi ostatní zástavbu jakoby byla její přirozenou součástí.


 /výhled na moře/pevnost Fortezza/pohled od pevnosti na město/

Další navštěvovanou památkou je pevnost Fortezza postavená v roce 1573 taktéž Benátčany. Stavba stojí vysoko na kopci a je z ní krásný výhled na moře a přístav. My jsme sice k pevnosti vyšli, ale nechtělo se nám platit vstupné, a tak jsme dovnitř nenahlédli, proto vám toho o pevnosti moc nepovím.
/nedaleko pod pevností naleznete schůdky vedoucí k moři, kde se z kamenů můžete kochat na moře/ cestou k pevnosti/výhled na přístav/

 /výletní loď v přístavu/další lodě/maják/taverny v přístavu/

Odtud už jsme se vydali přímo do přístavu, kde právě kotvila krásná výletní loď a prohlídli si maják. Přístav je lemovaný překrásnými tavernami, kde se číšníci perou o každého návštěvníka a při procházení kolem je lákají k návštěvě. My jsme poprvé odolali a navštívili jednu z taveren přímo v centru města až při druhé návštěvě.


Číšníci v Řecku jsou zdvořilí a zákazníků si váží. Není vyjímkou, že při čekání na jídlo dostanete "waiting" drink na účet podniku. My jsme chtěli ochutnat typická řecká jídla proto jsme si dali Soulaki, což je maso na špejli a řecký salát. Pochutnali jsme si, ale zhodnotili jsme, že podobné jídlo je snadno dostupné i jinde než v Řecku, což nás trochu zklamalo. Pokud se v Řecku chcete najíst v místní taverně počítejte, že za obyčejné lahvové pivo dáte kolem 3,5 eura a za neperlivou vodu 2,5. I při hlavním chodu budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ceny za saláty se pohybují  okolo 7 eur a např. soulaki kolem 11 eur. Poslední den jsme ještě ochutnali výborný gyros v pitě formou "take away" za krásných 2,5 eura.
/taverny v přístavu i s výběrem mořských plodů/barevná taverna v centru města, kde jsme zůstali na večeři/řecký salát a maso Soulaki/
Cestou z přístavu jsme ještě bloumali uličkami a našli útulný zapadlý kostel, kde jsme rozsvítili svíčky. Náboženství hraje v životě řeků dodnes důležitou roli. Měli jsme možnost vidět modlící se dívku při procházení kolem kostele a přímo v hromadné dopravě.

/místní kostel/zapálili jsme si i svíčky/

Závěrem snad můžu jen říci, že Rethymno je opravdu krásné útulné městečko, které rozhodně stojí za návštěvu.

1 komentář:

Děkuji za Váš komentář!

Značka kosmetiky

© ALL RIGHTS RESERVED. Používá technologii služby Blogger.