Rozhovor s blogerkou a modelkou Lucií

6 comments
Lucie van Koten (uprostřed) v časopise Cosmopolitan 

 Chtěli byste se stát profesionální modelkou, ale nevíte, kde začít? Nejste si jisté jestli jste ten správný „typ“ na modelku a navíc ani nevíte, jaké tělesné proporce jsou ještě v normě? Nemáte se s kým poradit nebo koho se zeptat? Vyzpovídala jsem pro vás sympatickou blogerku a modelku v jednom Lucii van Koten. Lucie je češka žijící v Itálii a souhlasila s tímto rozhovorem, za což jí mockrát děkuji. Nebudeme se zbytečně zdržovat a jdeme rovnou na to.
Nejprve bych se tě chtěla zeptat, jak jsi se k modelingu dostala a jaké byly tvé začátky. Existuje skutečně taková rivalita mezi modelkami, o které často slýcháváme?

Moje začátky? Já pořád začínám, ikdyž jsem se k modelingu dostala už před pěti lety. Nejdříve jsem se dostala do plzeňské agentury EVE PHOTOMODEL a poté do pražských agentur, kam jsem jezdila zhruba 3x týdně na castingy, callbacky a zkoušela své štěstí. Teď jsem v začátcích proto, že už mě nezastupuje žádná agentura, žiju v zahraničí a práci si tak vyhledávám sama.
A k té rivalitě mezi modelkami - čím lépe placená zakázka, tím větší rivalita. Čím důležitější casting, tím ostřejší lokty. Ale to je skvělé, protože se tak učíme, jak nejlépe využít své možnosti, přednosti a dovednosti. To se v životě neztratí:-)

Jaký způsob, jak se dostat k modelingu by jsi dívkám doporučila? Myslíš si, že je reálná šance nastartovat úspěšnou kariéru pomocí stránek jako je tato:  http://www.foto-modelky.cz/?

Modelingové portály jako Foto-modelky jsou dobrým pomocníkem. Modelka tím získává profesionální fotky zdarma, zkušenosti a ano, může se dostat k zajímavým projektům a lidem. ALE! Jediným pořádným odrazovým můstkem do světa modelingu je agentura. Dobrá agentura, která má stále klienty, kontakty a práci i v zahraničí. K takovým možnostem se samy (a hlavně v začátcích) nedostaneme...
 

Myslíš si, že se dá modelingem slušně uživit?

Světovým topmodelingem se dá dokonce i zbohatnout. Zahraničním modeligem se dá slušně uživit. Nu a český modeling je především prima brigáda ke studiu, ale žádný zlatý důl. Tedy pokud nejde o MISS či známou tvář...
 

Luc prozraď nám, jaké jsou ty správné míry modelky, respektive jaké proporce agentury vyžadují? Skutečně musí být modelka kost a kůže nebo se může uplatnit i dívka s oblými křivkami?

V modelingu se uplatní opravdu i oblé křivky. Zatím se mi potvrdilo pravidlo, že nejsou důležité míry tolik jako SOUMĚRNOST a vypracované tělo. Pokud modelkám obliny sluší, můžou mít i víc práce než "vyhublinky" :-)

Máš pro začínající modelku nějaký dobrý typ? Něco za co by jsi byla vděčná jako začátečnice i ty.

Jen jedna věc: Nečekat pasivně na to, až nám někdo práci nabídne, ale aktivně se zapojit do vyhledávání nových castingů, příležitostí a klientů. Být jednoduše podnikavou dívkou:-)

Můžeš nám prozradit nějaké kvalitní prověřené modelingové agentury? A kterým agenturám by se dívky měly vyhnout? Jsou nějaká poznávací znamení pro špatné agentury či obecně špatné nabídky, které je lépe odmítnout?

Dobrým poznávacím znamením o jakou jde agenturu, jsou různé poplatky - za registraci, za exkluzivní zastoupení a bla bla bla. Je vidět, že taková agentura moc práce nemá a je živa jen z poplatků svých modelek.

Z dobrých agentur mohu jmenovat:

Bohemia Model Management
Scouteen
Czechoslovak Models
Look Models
Supermoda Management

A abych odpověděla na poslední otázku: Pokud už Ti agentura nabídne práci (vyhraješ castingem), pak by měl být klient už prověřen a nemělo by se tak stát, že půjde o podvod. Dávat si pozor je ale třeba v případě, že za námi nestojí agentura, ale nacházíme si práci samy...

Jaké výhody , kromě peněz, přináší dívkám práce modelky. A jaké výhody tato práce přinesla konkrétně tobě? Mám na mysli jestli jsi díky tomu navštívila nějaká zajímavá místa, poznala zajímavé lidi apod.

Já se díky modelingu podívala na zajímavá místa, na místa, která nejsou veřejnosti přístupná, poznala plno skvělých lidí a trošku si vypilovala angličtinu. Modeling je prostě taková škola života:-)

Znáš nějaké zajímavé webové stránky o modelingu jako je například http://www.123modelky.cz/, které by jsi nám doporučila k návštěvě?

Znám, třeba svůj blog www.ZivotPodleLucie.blogspot.com:-)
Za poznání rovněž stojí portál http://www.mdls.cz/

Jsou nějaké důležité věci, na které nesmíme zapomenout při prvním konkurzu nebo při přípravě na něj?

Důležité je se připravit a nalíčit se tak, jak klient uvedl v pozvánce na casting. Pokud to nespecifikoval, je dobré se nalíčit a obléci decentně, svěže a jen lehce zvýraznit oči. Pokud se zmalujeme, naše šance na úspěch jsou menší. Klient chce vidět reálnou tvář. Chce vidět, zda je tvárná a zda se mu do jeho projektu hodí.

Ještě bych se tě ráda zeptala jestli jsi se někdy setkala s s věcmi jako je například upřednostňování rodinných příslušníků před ostatními dívkami, s neomaleností nebo hrubostí pracovníků agentur nebo s jiným špatným jednáním?

S upřednostňování kamarádů a rodiny jsem se nesetkala. To nezáleží na agentuře, ale na klientovi, který si modelky vybírá. Špatné jednání agentur vůči modelkám je ale bohužel běžná věc. Jsou to často nesmyslné poplatky nebo nucení k tomu, aby modelka zhubla o další dvě velikosti.
Takovým jednáním ale ztrácí agentura ty nejlepší modelky i slušnou pověst... 


A poslední otázka se bude týkat velmi ožehavého tématu, kterým  je anorexie. Setkala jsi se někdy s anorektickými modelkami a myslíš si, že touto nemocí trpí převážně ženy pohybující se v tomto prostředí?

Anorexii můžeme "potkat" v modelingu poměrně často, to je pravda. Ale většina anorektiček kupodivu modelkami nejsou, je to nemoc více duše než těla. A pokud se modelka nechá "nahlodat" pochybnostmi o svém těle, může jako anorektička opravdu skončit.
Modeling si jednoduše žádá silné osobnosti, které se nezaleknou neúspěchu a které naopak ten velký zájem o jejich osobu unesou. Takže hodně štěstí:-) 


Mockrát děkuji Lucii za, rady a tipy, které nám poskytla a doufám, že jste alespoň částečně našli odpovědi na své otázky. Ještě bych ráda všem začínajícím modelkám popřála hodně štěstí a úspěšnou kariéru. A nezapomínejte každá práce má své výhody i nevýhody takže pokud tohle nevyjde nezoufejte a zkuste se věnovat něčemu jinému.

Luciin blog najdete na http://www.zivotpodlelucie.blogspot.com/

6 komentářů:

  1. pekný rozhovor! :-)

    angienikollfashion.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Luc je prostě skvělá! Takovou ženu musí milovat každý a ona nemusí být ani modelka. Je prostě svá a na nic si nehraje. Navíc to vše dokonale vysvětlila. Tady se člověk lecčemu přiučí a dozví o módních trendech. Jenom dodám, že v této branži nemáte nikdy zaručený výsledek (to ani ve vlastním životě, že?). Luc to ale vyšlo a snaha se cení. Je třeba neházet flintu do žita a musíte asi hodně bojovat, pokud chcete ve svém životě něčeho dosáhnout. Život bývá někdy nevyzpytatelný a o modelingu to platí dvojnásob, protože konkurence může být veliká. To jsou asi tvrdá slova a člověk má tendenci leccos namítat, že? Ale musím ocenit že, se snažíte :) Nezapomínejte, že nikdo není dokonalý a nikdo nemá právo soudit, ani soudce. Super článek!

    OdpovědětVymazat
  3. Gorgeous swimsuits! I am completely in love with the one in the middle! Love your blog and now following! Maybe you'll have time to visit my blog:)

    Kisses,
    Annabelle
    http://vivaluxury.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhovor čtivý, avšak nemohu se ubránit názoru, že to Lucii na té první fotce vůbec nesluší.

    Janina z Blogopisu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář!

Značka kosmetiky

© ALL RIGHTS RESERVED. Používá technologii služby Blogger.