Slavní módní návrháři

Leave a Comment
Hugo Boss je německý výrobce pánských a dámských oděvů a parfémů. V současnosti najdete po celé zemi 6 100 prodejních míst ve 110 různých zemích světa. Společnost založil podle svého jména Hugo Boss, ale díky nepříznivé finanční situaci v Německu se po sedmi letech fungování firma dostala do bankrotu. Málokdo ví, že v průběhu druhé světové války firma navrhovala a vyráběla uniformy pro příslušníky SS a hitlerjugend stejně jako pro vojáky Wehrmachtu. Po skončení války musel Hugo Boss zaplatit vysokou pokutu. V roce 1948 Hugo Boss zemřel, avšak firma se i nadále udržela na trhu. Elegance, pečlivost a kvalita jsou synonyma, pro která se tato značka stala věhlasnou. V současné době má Hugo Boss i své parfémy.
Luis Vouitton je francouzská módní značka založená v roce 1854 Luisem Vouittonem Malletierem. Tato značka je známá paradoxně především imitacemi kabelek. Monogram LV se objevuje téměř na všech produktech jako jsou kufry, kabelky, ostatní kožené zboží, obuv či šperky nebo doplňky.
Giorgio Armani je italský módní návrhář, který se narodil 11. července 1934. Patří mezi jednoho z nejznámějších návrhářů světa. V roce 1964 začal tvořit pánskou módu u Nina Cerrutiho. V roce1970 pak s pomocí Sergie Galeottima založil vlastní návrhářské studio. Ve stejném roce představil svá první pánská saka, později pak i jejich ženskou variantu. Pro zajímavost byl jeho majetek v roce 2010 odhadován časopisem Forbes na více než 5 miliard dolarů. Velmi sympatické bylo, když odmítl příliš hubené modelky. Mimo jiné navrhl oblečení pro italské olympioniky v roce 2006 k příležitosti zahajovacího ceremoniálu. Pravidelně obléká slavné osobnosti, mezi něž patří Ronaldo či Christian Vieri.
Coco Chanel vlastním jménem Gabrielle Bonheur „Coco“ Chanel se narodila 19. srpna 1883 v Paříži. Coco Chanel ve své době udávala trendy celému módnímu průmyslu. Ve svých dvaceti letech začala pomáhat své tetě v obchodě s oděvy a brzy si získala pověst velmi schopné švadleny. Od svých dvacetidvou let si navíc přivydělávala jako zpěvačka v nočních barech a kavárnách.  Odtud pochází její přezdívka „Coco“, což v překladu znamená něco jako miláčku. S pomocí britského diplomata Arthura Capela otevřela v Paříži několik obchodů s luxusními klobouky. Následně otevřela svůj vlastní salon. Do dámské módy zavedla proslulé malé černé či úplet, který byl do té doby používán pro výrobu spodního prádla. Když měly její podniky ve třicátých letech 3 500 zaměstnanců byla nejbohatší módní návrhářkou Francie. Zemřela 10. ledna roku 1971 ve věku 88 let. Na závěr nutno dodat, že s pomocí parfuméra Ernesta Beauxe vytvořila v roce 1921 proslulý parfém Chanel no. 5.
Lacoste, známá francouzská oděvní společnost založená tenistou René Lacostem, který byl znám svou přezdívkou Krokodýl. Odtud pochází znak firmy – zelený krokodýl. Po ukončení své tenisové kariéry se rozhodl zkusit štěstí v módním průmyslu. Nejprve se společnost orientovala právě na výrobu sportovního a tenisového oblečení, později na obuv, oblečení, parfémy ale i hodinky.
Blanka Matragi. Na závěr jedna z českých módních návrhářek, která se narodila v roce 1953 ve Světlé nad Sázavou. Vystudovala uměleckoprůmyslovou školu sklářskou a později Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Přijmení Matragi získala od svého manžela Makrama Matragiho, se kterým se odstěhovala do Libanonu. V současné době probíhá v Obecním domě v Praze výstava její tvorby.

0 komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář!

Značka kosmetiky

© ALL RIGHTS RESERVED. Používá technologii služby Blogger.