Provoňme si život

1 comment
Historie parfémů sahá až do čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem. Zatímco naši předkové museli běhat po pláních a sbírat vonné bylinky nám postačí zaskočit do drogerie či parfumerie a můžeme si vybírat z mnoha druhů ať už značkových tudíž dražších produktů nebo levných parfémů popřípadě toaletních vod. Rozdíl mezi toaletní vodou a parfémem je v množství vonných složek obsažených v lihovém základu. Parfém má vyšší koncentraci těchto vonných složek a tudíž by měl být kvalitnější než toaletní voda a měl by vydržet déle, čemuž odpovídá i cena. Nutno podotknout, že zatímco dnes parfém plní estetickou funkci, dříve sloužil obzvláště k obřadním účelům.

Výběr parfému je velmi důležitý, protože různé vůně mohou různě ovlivnit naši psychiku.
Mým nejoblíbenějším parfémem je Kylie Minogue Sweet Darling, což je jedna z těch sladších vůní, které mám ráda. Mezi mé oblíbené vůně patří obecně sladké, květinové a svěží vůně. Takovým vůním dávám přednost před těmi těžšími nejenom v letním období, pro které se hodí. Cena tohoto parfému se pohybuje okolo 400-500 Kč. Každý je ochotný do svých oblíbených vůní investovat jinou částku, pro mě je 500 Kč maximum. Parfém je samozřejmě velmi vhodným dárkem jak pro ženy tak pro muže a udělá radost obzvláště těm, kteří by do něčeho tak drahého nebyli ochotni investovat. Tady si dovolím upozornit na odkaz v menu na pravé straně tohoto blogu, kde si ode mě můžete odkoupit parfémy, které nevyužívám.
Druhů vůní je neuvěřitelné množství a každá vůně má svůj význam. Například levandule působí proti depresím a dopomáhá k příjemnému usínání. Čaj z jejích listů taktéž působí blahodárně na podrážděné nervy. Mimo jiné odpuzuje moly takže si jí můžeme sušenou vložit do šatní skříně. Vanilka je známá hlavně použitím v kuchyni, ale nesmíme opomenout ani její význam v kosmetice. Kdo by neměl rád vanilkovou vůni v kombinaci se skořicí navozující pravou vánoční atmosféru? V letním období obecně využijeme spíše lehčích květinových nebo citrusových vůní zatímco v zimě uplatníme těžší balzamické či orientální vůně. Věděli jste, že do začátku 20. století bývaly i pánské vůně převážně květinové?

Občas zaslechneme, že parfém se musí umět nosit. Co vlastně takové správné nošení parfému obnáší? Jde o to, že zatímco toaletní vody využíváme denně, parfém je vhodný pro slavnostnější a výjimečné příležitosti. Parfém nanášíme na místa, kde je nejvíce krevních vlásečnic, tudíž se vůně může plně rozvinout. Jsou to místa za ušním boltcem, zápěstí nebo loketní důlky. Rozhodně není vhodné parfém nanášet na světlé oděvy, kde tekutina vytvoří nevzhledné skvrny.
Vůně můžeme volit podle nálady, kterou v danou chvíli máme, příležitosti, na kterou se chystáme, dokonce podle horoskopu nebo jen počasí. Nezapomínejme, že vůně nám může dodat šarm, eleganci, pocit luxusu a uvést nás do příjemného rozpoložení. Zde nesmím opomenout aromaterapii. Což je cílené používání esenciálních olejů  k udržení, podpoře a zlepšení fyzické, emociální a duševní pohody. Esenciální oleje se ukládají v různých částech rostlin, jako jsou listy, okvětní lístky, dřevo, pupeny nebo plody. Olej z nich se získává různými metodami, mezi něž patří destilace nebo lisování za studena. Pokud to s přičicháváním k různým druhům vůní přeženeme, je dobré vědět, že pachy neutralizuje přivonění k mletá kávě.
Mějte provoněný den!

1 komentář:

  1. Úžasný článok.
    Od dnes máš o jednu pravidelnú čitateľku viac :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář!

Značka kosmetiky

© ALL RIGHTS RESERVED. Používá technologii služby Blogger.